Embedded finance: de balans vinden tussen gemak en risico in de digitale economie

Toezichthouder DNB

Embedded finance biedt klanten het gemak van betalingsopties binnen apps en on-the-spot verzekeringen. Deze naadloze integratie van financiële diensten, beschikbaar precies wanneer en waar nodig, maakt het leven simpeler. Maar deze vooruitgang brengt ook nieuwe risico’s met zich mee.

door Mark Teunissen en Lora Steen, DNB

DNB heeft een analyse gepubliceerd waarin zij de integratie van financiële producten in niet-financiële apps van partijen zonder financiële vergunning onderzoekt. Deze integratie staat ook wel bekend als 'embedded finance'. In de analyse, die onderaan dit nieuwsbericht te downloaden is, zijn de bijbehorende risico's en (toezicht)implicaties in kaart gebracht. 

Groei door technologie en complementaire partnerschappen

Het verkrijgen van een duidelijk beeld van de ontwikkelingsfase van embedded finance in Europa en Nederland is een uitdaging. De indruk van de auteurs van de analyse is dat de huidige omvang van embedded finance nog relatief beperkt is, zowel in absolute zin als in vergelijking met de traditionele financiële dienstverlening. Toch zien ze het als een belangrijke trend vanwege het aanzienlijke groeipotentieel, ondersteund door structurele trends zoals digitalisering en de ‘platformisering’ van de economie.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam
ABN AMRO
6.793 - 9.704
Senior
Amsterdam