Ga ervoor… kijk hoever je komt
Van eigenwijze trainee tot… net iets minder eigenwijze directeur. Dit is wat Lucas Kuijsters onderweg leerde.
‘De eerste voormalig trainee die we tot directeur benoemen’, schreef Michel Lamie trots toen hij Lucas Kuijsters in juni aankondigde als nieuwe Directeur Financiën & Control bij Schade & Inkomen. Dat maakt toch nieuwsgierig. Wat zegt dat over Achmea? En over Lucas? Zat dit er al in toen hij 10 jaar geleden als 23-jarig talent in Zeist aanklopte?
Moet Lucas om lachen. Omdat het bij de start al niet helemaal volgens plan verliep. Het traineeship bestond uit 4 verplichte opdrachten maar Lucas bleef hangen bij opdracht 2. Was de trainee-organisatie niet enthousiast over, wat hij nu wel begrijpt.
Maar opdracht 2 bij Capital Management op de holding was een schot in de roos. Vooraf had Lucas op eigen houtje gebeld met Chris Figee, destijds directeur Financiën. Of die hem 1 op 1 wilde begeleiden. “Niet gebruikelijk maar ik was geïnspireerd door Chris die ons eerder een presentatie had gegeven.”
Chris wilde wel als ze er minimaal een jaar voor zouden uittrekken. “In de loop van dat jaar kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden, werd ik kennishouder op urgente vraagstukken. Dit was geen trainee-opdracht meer maar een volwaardige baan. Dat hebben we er toen maar van gemaakt.”
Tegen de stroom in
Zegt iets over Lucas. Eigenwijs? “Ja, soms wel. Destijds nog ietsje meer dan nu. Maar geen rebel hoor. Ik vraag me graag af waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Vaak zijn daar goede redenen voor, maar als ik denk dat het ook anders kan, roei ik gerust een tijdje tegen de stroom in. Waarde toevoegen en impact maken vind ik belangrijker dan alle vinkjes aantikken. Terugkijkend had ik het als trainee wel anders moeten aanpakken, meer in overleg… haha.”
Tegen de stroom in. Lucas deed het al als student. Na zijn Bachelor International Business in Tilburg, koos hij voor een Master Insurance & Risk management in London. Veel van zijn studiegenoten gingen juist voor een brede master omdat de banen in de financiële wereld niet voor het oprapen lagen. “Ik dacht ik moet me juist onderscheiden in plaats van voor een breed profiel te gaan. En de complexiteit van verzekeringsproducten en het achterliggende verdienmodel trokken me erg aan.”
Give it your best shot
In Londen leerde Lucas iets wat hem later vaak hielp in zijn carrière. Met een 7,4 als studiegemiddelde maakte hij niet veel kans op 1 van de 50 beschikbare plekken. Er volgde een sollicitatiegesprek, een psychologisch interview, een intelligentietest onder zware tijdsdruk. “Alleen die intake was al supercompetitief. Dat was ik niet gewend in Nederland. Ik merkte dat ik daar juist enthousiast van werd.”
Lucas vocht zich door de ballotage en kwam in een topklasje waar het competitiegehalte verder werd opgeschroefd. “Onze begeleiders hingen elke week een ranking aan de muur waarop je kon zien wie het beste was en wie helemaal onderaan bungelde*. De examenopdrachten pasten op een bierviltje maar vroegen wel veel van je: ‘Verzekeraar A doet overnamebod op verzekeraar B. Hier zijn de jaarverslagen van beide. Graag over 4 uur in een essay hoe jij hier tegen aankijkt. ‘Give it your best shot.’”
Give it your best shot – met andere woorden: ga ervoor, doe je best en kijk hoever je komt. Het is die les uit Londen die Lucas nog altijd koestert, die hij leeft en die hij graag uitdraagt binnen Achmea.
Kom van je stoeptegel
Na 3,5 jaar Capital Management koos hij niet voor een consultancybaan bij McKinsey of KPMG, maar voor een functie als teamleider bij Finance Inkomen. “Omdat ik me daar veel breder kon ontwikkelen. Niet dieper de inhoud en het advies in -mijn natuurlijke habitat- maar iets nieuws doen: leiding geven, mensen mee krijgen in een gedeelde visie. Spannend maar ik zei tegen mezelf: ‘give it your best… ga ervoor en kijk hoever je komt.”
Lucas ontdekte bij Inkomen ook wat het oplevert als je je binnen Achmea niet tot je eigen stoeptegel beperkt. “Heel veel plezier en een schat aan nuttige, nieuwe kennis.”
Verdiep je in elkaar
In de afgelopen jaren deed hij als senior manager vaak mee aan commerciële en strategische trajecten die niet direct binnen zijn functie vielen. Het hielp Lucas om vraagstukken vanuit een ander perspectief te zien. “Je kunt met je Finance-bril stellen dat de premie omhoog moet om kostendekkend te zijn, maar ga dat daarna maar eens zo uitleggen aan klanten dat ze bij je blijven… Ik heb veel opgestoken van mijn commerciële collega’s. Raad ik iedereen aan. Werk samen. Verdiep je in elkaars uitdagingen. Dat helpt om je bedrijfsonderdeel tot een succes te maken.”
“Dat vind ik ook zo mooi aan Achmea. Dat het zo’n divers bedrijf is. Zoveel kennis die je kunt bundelen tot iets moois. Zoveel wegen die je kunt inslaan. En dat de organisatie je stimuleert en uitdaagt om jezelf te ontwikkelen.”
Pittige leerschool
Is soms wel een pittige leerschool, ondervond Lucas. Hij was niet meteen een superleidinggevende. Vond het moeilijk om dingen uit handen te geven, bemoeide zich vaak tot in detail met de inhoud. Totdat hij het wel erg druk kreeg. “Dingen bleven liggen. Ik werd een vertragende factor. Reuzelastig vond ik het – dingen loslaten. Maar gaandeweg merkte ik dat we er veel slagvaardiger van werden.”
“Bij Achmea krijg je de ruimte en het vertrouwen om te groeien in je rol. Ben ik zelf het levende bewijs van. Ook nu weer. Bij een directeursbenoeming kijken DNB en de AFM mee of je betrouwbaar bent en of je geschikt bent voor de functie. Je steekt als bedrijf dus best je nek uit als je iemand voordraagt. Dat Achmea op zo’n moment kijkt naar kwaliteit en potentie en niet naar leeftijd en werkervaringsjaren – dat is toch gaaf!”
*Lucas eindige aan het eind van het jaar in Londen op een 2e plek achter een veertiger uit Japan. Maar die leerde dan ook dag en nacht.