Geef de financiele sector meer ruimte om bedrijvigheid te stimuleren

Econoom VNO-NCW

Edward Feitsma: Het bedrijfsleven heeft volgens Edward Feitsma van VNO-NCW en MKB Nederland nu vooral behoefte aan een sector die meer ruimte krijgt om bij te dragen aan een het verhogen van breder welvaart en het financieren van bedrijvigheid.

Vitale rol financiële sector voor een welvarend, inclusief en duurzaam Nederland  

Nederland kent van oudsher een hoogontwikkelde financiële sector die in staat is gebleken het bedrijfsleven onder steeds veranderende omstandigheden te bedienen, zowel in Nederland als over de grens. Dat moeten we koesteren. De waarde van een goed functionerende financiële sector voor de samenleving en voor het bedrijfsleven is namelijk groot. Ook recent heeft de sector op verschillende manieren bijgedragen aan de zogenaamde brede welvaart.

Naar een beleid dat kansen van de sector benut in vijf stappen

Ondanks deze maatschappelijke bijdragen blijft het rijke potentieel van de sector momenteel onderbenut. Deels heeft dat te maken met overheidsbeleid, dat in de afgelopen jaren een defensief karakter heeft gekregen, vooral gericht op stabiliteit en consumentbescherming. De oogst van dat beleid is een sector die het klantbelang meer centraal stelt en die stabieler is geworden o.a. door hogere kapitaalbuffers[1], wat een niet te onderschatten verdienste is van beleidsmakers en toezichthouders in Nederland en in Europa. Deze pluim is mede namens het bedrijfsleven, ten slotte zijn ondernemers ook gebaat bij een stabiele sector, waarin het belang van de klant – denk hierbij ook aan mkb-ers – meer voorop staat. Financiële crises zijn ten slotte ontwrichtend gebleken. De beleidsfocus op het indammen van risico’s in de afgelopen jaren is wat dat betreft een begrijpelijke.

[....]


Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

de Volksbank
4.165 - 5.553
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht
ING
5.996 - 9.583
Senior
Amsterdam