Wat betekent de opkomst van particuliere leningen aan het mkb voor banken?

Econoom APG

Charles Kalshoven (macro-econoom en expert strateeg bij APG) over de ontwikkeling dat ondernemers en rijke particulieren steeds meer de plek van banken innemen als het gaat om de financiering van mkb’ers.

De rol van banken bij het verstrekken van leningen aan (kleine) ondernemers loopt steeds verder terug, schrijft Het Financieele Dagblad. Zo steeg het totaalbedrag van niet-bancaire kredieten aan het mkb in 2023 met 27 procent naar 5,1 miljard. Uit cijfers van Stichting MKB Financiering blijkt verder dat 36 procent van de financiering onder de 1 miljoen euro aan het mkb inmiddels buiten banken om gaat. Wat betekent dit voor de particulieren die investeren, voor het mkb en voor de economie?  

Risico’s

Dat de kredietverlening van banken aan het mkb daalt, heeft deels te maken met de aangescherpte regelgeving voor banken. Zo hebben zij te maken met hogere kapitaaleisen en zijn ze veel kosten kwijt aan de vele werknemers die zich bezighouden met compliance en het controleren op mogelijke witwaspraktijken of het financieren van terrorisme. Dat maakt de dienstverlening van banken duurder, zeker omdat de Nederlandse regelgeving op dit gebied vaak nog verder gaat dan de Europese. En dan is er ook nog een bankenbelasting.

[....]