Wetswijziging Wft legt spanning met betrekking tot contant geld bloot

DNB

Terwijl de overheid en De Nederlandsche Bank (DNB) zich inzetten voor de toegankelijkheid van contant geld, roept de Wet chartaal betalingsverkeer, die is bedoeld om contant geld bereikbaar te houden voor kwetsbare groepen, bezwaren op bij kleine banken.

Deze banken vrezen in een nadelige positie te komen door de samenwerking met Geldmaat, de enige dienstverlener voor contante geldstortingen. Daarnaast komt de nieuwe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) in conflict met de doelstellingen van inclusie en betaalvrijheid. Een complexe uitdaging voor de overheid en de financiële sector, die moeten balanceren tussen financiële inclusie en het bestrijden van criminaliteit. 

Om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot contant geld, heeft het vorige kabinet de Wet chartaal betalingsverkeer geïntroduceerd, als onderdeel van de Wft, de Bankwet 1998 en de Wet bekostiging financieel toezicht 2019. Deze wet moet contant geld bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar houden. Het vorige kabinet hoopte hiermee belangrijke maatschappelijke functies te vervullen, vooral voor kwetsbare groepen die afhankelijk zijn van contant geld. Grote banken worden verplicht een landelijke basisinfrastructuur van geldautomaten te verzorgen en betaalrekeninghouders tegen maximumtarieven toegang te bieden tot deze infrastructuur. DNB zal toezicht houden op de naleving van deze wet.  

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

de Volksbank
4.165 - 5.553
Medior
Utrecht
de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht
ING
5.996 - 9.583
Senior
Amsterdam