Woningmarkt trekt aan en verduurzamen wordt duurder

econoom ABN AMRO

"De woningmarkt trekt weer aan. De huizenprijzen en het aantal woningverkopen stijgen harder dan we eerder dachten. We verwachten voor 2024 een verdere daling van de hypotheekrente", aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Aantal woningaankopen stijgt

Doordat de woningmarkt aantrekt, verhogen we onze verwachtingen voor het aantal woningaankopen en -verkopen (transacties) voor 2024 naar +10% (201.000 transacties). Dit komt ten eerste door de verhoging van de NHG-grens op 1 januari van dit jaar, waardoor meer starters een huis hebben kunnen kopen. Ten tweede hebben veel verhuurders hun woningen verkocht, omdat door verschillende maatregelen de woningverhuur minder aantrekkelijk is gemaakt. En tot slot hebben veel woningeigenaren vorig jaar gewacht met verhuizen vanwege de gestegen hypotheekrente en de prijsdip. Nu de hypotheekrente gaat dalen en de huizenprijzen herstellen, is het verschil tussen de huidige woningwaarde en het bedrag waarvoor de woning ooit is gekocht groter geworden. Daardoor stromen zij eerder door naar hun volgende woning. Voor 2025 verlagen we de raming juist naar 2,5% (206.000 transacties).

Huizenprijzen zijn bijna op recordhoogte

De gemiddelde prijs van een huis is nu € 445.000. Dit is bijna een recordhoogte. Daarmee is de eerdere prijsdaling van 2023 weer teruggedraaid. Ook de NVM spreekt van een hittegolf op de huizenmarkt. We verwachten daardoor dat de huizenprijzen zullen stijgen met 7,5% in 2024 en met 5% in 2025. Eerder dachten we nog dat deze dit jaar met 6% zouden stijgen. De grotere stijging komt vooral door de loonstijgingen en dalende hypotheekrentes, waardoor mensen meer hypotheek kunnen krijgen. Wel zijn er behoorlijke prijsverschillen tussen de diverse provincies en ook het energielabel speelt tegenwoordig een belangrijke rol. 

[....]


Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

De Nederlandsche Bank
5.600 - 8.800
Medior
Amsterdam
Finner.nl
Marktconform
Senior
Rotterdam
ABN AMRO
6.793 - 9.704
Senior
Amsterdam